Výroba šperků 3D technologií

Posted By: Milan Augustin In: Root On: Comment: 0 Hit: 186
Výroba šperků 3D technologií

Výroba šperků 3D technologií

Výroba šperků pomocí 3D tisku je stále více populární a rozšířená praxe v oblasti šperkařství. 

30040pnz_mensi.jpg

Technologie 3D tisku umožňuje vytvoření složitých a detailních designů šperků, které by byly obtížné nebo nemožné vytvořit tradičními způsoby.

Pro výrobu šperků pomocí 3D tisku se využívá speciální druh tiskárny nazývaný 3D tiskárna s vysokou přesností a rozlišením, které umožňují vytvářet drobné a jemné detaily. Proces výroby obecně zahrnuje několik kroků:

  • Návrh a modelování: Šperk je nejprve navržen na počítači pomocí 3D modelovacího software. Tento software       umožňuje umístit a upravit různé prvky šperku a vytvořit požadovaný design.
  • Příprava souboru pro tisk: Navržený 3D model šperku je exportován do speciálního formátu, který je   kompatibilní s 3D tiskárnou. Při této přípravě je také možné provést různé úpravy, jako je škálování, rotace nebo   přidání podpůrných struktur pro složitější designy.
  •  Tisk: Připravený soubor je nahrán do 3D tiskárny, která postupně vrstvu po vrstvě vytváří fyzický objekt. U   šperků  se často používá tisk pomocí pryskyřice (SLA nebo DLP technologie), která umožňuje vytvoření přesných a   detailních výsledků.
  •  Odstranění podpůrných struktur: Po dokončení tisku je šperk vyjmut z tiskárny a podroben procesu odstranění   podpůrných struktur. Tyto struktury jsou vytvořeny během tisku pro podporu složitých prvků šperku a musí být   odstraněny ručně nebo pomocí různých technik, nakonec se provede UV vytvrzování.
  •  Finální úpravy: Po odstranění podpůrných struktur může být šperk dodatečně upraven, jako je broušení, čištění,      aby dosáhl požadovaného vzhledu a povrchové úpravy.
  •  Finální model je použit k vytvoření silikonové formy.

Výhody výroby šperků pomocí 3D tisku zahrnují možnost vytvoření složitých designů s velkým množstvím detailů, rychlost výroby, opakovatelnost a schopnost vytvořit unikátní a individuální kusy. Navíc tato technologie umožňuje šperkařům experimentovat s novými formami a materiály.

Používají se různé materiály pro tisk šperků, nejčastěji pryskyřice (složené z různých druhů polymerů) Volba materiálu závisí na požadovaném vzhledu a funkčnosti .

Výroba šperků pomocí 3D tisku přináší nové možnosti a inovace do světa šperkařství a umožňuje šperkařům a designérům vytvářet jedinečné a originální kusy šperků.

trumpeta3D_2.png

Comments

Leave your comment

* Required field